На 1 февруари 2018 г. от 18.00 ч. в Мраморно фоайе, I етаж на Столична библиотека се проведе лекция-концерт „Ранд-импровизации“. Посетителите се запознаха с живота и философията на Айн Ранд, представени от лектор от Института за свободен капитализъм и чуха авторските композиции на Деян Запрянов, студент в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, вдъхновени от идеите на А. Ранд.


Айн Ранд твърди, че първите си разкази и сценарии е написала едва на осем години. Колкото и нереалистично да звучи, едно е сигурно – младата жена е била съвсем сигурна на какво ще посвети живота си и изобщо не се е съмнявала в това, че ще един ден ще се превърне в прочута писателка. Знаела е и точно къде ще постигне успеха си – не на територията на тоталитарното чудовище СССР, а в капиталистическия рай САЩ.

Благодарение на роднините си в Чикаго получава виза и напуска завинаги Съветска Русия през 1925 г.
Първият роман на Айн Ранд „Ние, живите" излиза през 1936 г. Действието се развива в Съветска Русия след Октомврийската революция. За тази книга Ранд казва, че е автобиография „не в буквалния, а в интелектуалния смисъл". Крайъгълен камък в живота на писателката е публикуването на втория й роман. „Изворът" излиза през 1943 г. и предизвиква истински фурор.
През 1957 г. излиза „Атлас изправи рамене" – трудът на живота й, който остава последната й художествена творба. Айн Ранд умира, оставяйки след себе си много незавършени творчески проекти.